Power-of-attorney
What is a Power of Attorney?
A future power of attorney is a legal document that ensures that a selected person (proxy) can act on your behalf if you lose the ability to make decisions yourself at some point in the future. This may be due to illness, dementia or other conditions that affect you mentally or physically.
A future power of attorney is therefore a very important document that ensures your future security and peace of mind.
Be sure to set one up in good time and get it registered correctly to avoid future worries.
Fortrydelsesret ved huskøb
Fortrydelsesretten ved huskøb giver købere mulighed for at annullere en underskrevet købsaftale inden for en fastsat tidsramme. I Danmark har privatpersoner en fortrydelsesret på seks hverdage fra den dag, den sidste person underskrev aftalen. Det følger af lovgivningen om forbrugerbeskyttelse ved ejendomshandler.
Har du brug for at udnytte retten til at fortryde, skal du betale en godtgørelse til sælgeren på 1 % af købesummen. Formålet med fortrydelsesretten er at beskytte dig som køber mod at føle sig presset til at gennemføre en handel, hvis du efterfølgende fortryder din beslutning.
Det er vigtigt, at fortrydelsen meddeles skriftligt til sælger og ejendomsmægler inden for fristen. Hvis du overskrider fristen, så er handlen endelig og bindende og du har ikke længere mulighed for at udnytte fortrydelsesretten ved huskøb.
Sådan fungerer fortrydelsesretten i praksis
Når en køber ønsker at udnytte sin fortrydelsesret, skal det gøres skriftligt, og det skal ske inden for seks hverdage efter underskrivelsen af købsaftalen. Fortrydelsen bliver først gyldig, når sælgeren modtager en skriftlig erklæring om at du som køber ønsker at fortryde dit køb og betaling af godtgørelsen på 1 % af købesummen.
Hvis køberen ikke overholder disse krav, er købsaftalen fortsat bindende. I praksis betyder det, at køberen bør have styr på alle tidsfrister og økonomiske forpligtelser for at sikre en korrekt annullering. Det er også vigtigt at bemærke, at fortrydelsesretten ikke omfatter andre udgifter, som for eksempel rådgivningsgebyrer eller allerede indgåede aftaler om lån. Du har kun fortrydelsesret for boligkøbet.
Hvem har fortrydelsesret ved huskøb?
Fortrydelsesretten ved huskøb gælder kun for private købere, der handler som forbrugere. Det betyder, at købere, der køber en ejendom professionelt som led i deres erhvervsaktivitet, ikke har nogen fortrydelsesret. Derudover gælder fortrydelsesretten kun for selve købsaftalen og ikke for relaterede aftaler som fx finansiering eller køberrådgivning. Hvis ejendommen er købt via et selskab eller en juridisk person, gælder fortrydelsesretten heller ikke. Det er derfor vigtigt at forstå, under hvilke omstændigheder retten kan bruges, og hvem der kan bruge den.
5 vigtige ting du skal huske ved fortrydelsesret
-
Tidsfristen på seks hverdage er afgørende – overskrides den, kan købet ikke annulleres.
-
Betal godtgørelsen på 1 % af købesummen til sælger rettidigt for at gøre fortrydelsen gyldig.
-
Fortryd skriftligt og dokumentér, at meddelelsen er modtaget af sælger og ejendomsmægler.
-
Fortrydelsesretten gælder kun for købsaftalen, ikke for lån eller andre aftaler.
Få juridisk rådgivning, hvis du er i tvivl om proceduren, eller hvis fristerne nærmer sig. Det er afgørende, at fortrydelsesretten gribes rigtigt an - ellers fanger bordet og du fortaber muligheden for at fortryde købet.
Lad os hjælpe dig igennem, hvis du fortryder dit huskøb
At fortryde et huskøb kan være en stressende proces, men med den rette hjælp kan det gøres både enkelt og effektivt. Vi tilbyder professionel køberrådgivning til at sikre, at alle krav og frister overholdes, så du ikke risikerer unødige økonomiske konsekvenser. Vores Jurateam kan hjælpe med at udarbejde den nødvendige skriftlige meddelelse, beregne godtgørelsen og sikre, at kommunikationen med sælger og ejendomsmægler foregår korrekt. Med en jurist ved din side, er processen overskuelig, så du trygt kan tage de næste skridt.