UA-209174139-1
top of page
Søg
 • Forfatters billedeKira Niro

Lån i friværdi

Opdateret: 9. jan. 2022


Hvad er friværdi i bolig?


Friværdi er forskellen på, hvad du skylder i dit hus og husets forventede salgspris, hvis det skulle sælges i dag. Kort sagt er det et udtryk for det overskud, som du ville stå med ved et salg, når al gæld er trukket fra.


Friværdi beregner

Du kan let beregne friværdi selv, hvis du nogenlunde kender salgsprisen for din bolig. En indikation for salgsprisen kan du finde ved at sammenligne dit hus med tidligere huskøb i dit område. Du kan også at slå op på www.boliga.dk eller www.boligsiden.dk og finde den gennemsnitlige kvadratmeterpris i din kommune og så gange med antal kvadratmeter i din bolig. Det giver ikke et præcist tal for din friværdi, men det giver et meget godt og anvendeligt udgangspunkt for at vurdere, om der er noget at gå videre med.


Hvad kan jeg låne i min friværdi?


Betydning af friværdi i hus er ikke særlig stor i det daglige, da det alene er, når du ønsker at optage et lån af en vis størrelse og udnytte din friværdi ved at give sikkerhed for lånet i huset eller lejligheden, at friværdien bliver interessant.


Ved lån med sikkerhed i dit hus, lejlighed, villalejlighed eller sommerhus bliver det interessant, om boligen er mere værd end du skylder og og den forskel kan betyde, at du kan låne på favorable vilkår.


Når du låner i din friværdi, bestemmer du helt selv hvad pengene skal bruges til.


 1. Lån til ombygning, istandsættelse af bolig eller boligforbedringer

 2. Lån til indfrielse af dyr gæld (det kan være banklån, forbrugslån, billån eller lign.)

 3. Lån til finansiering af sommerhus

 4. Lån til finansiering af forældrekøb

 5. Lån til ny bil

 6. Forsøde tilværelsen med et ekstra råderum i økonomien
Hvad koster det at låne?


Det skal være et lån af en vis størrelse førend det giver mening, for selvfølgelig er der omkostninger forbundet med at optage lån og at tinglyse sikkerhed i din bolig. Det er oftest den billigste løsning at låne mod sikkerhed i fast ejendom.


Du kan låne med sikkerhed i realkreditlån eller i et pantebrev, der typisk er det banklån, som du optog ved køb af huset. Alt efter hvad du vælger, kan dit hus, sommerhus, lejlighed eller villalejlighed belånes med mellem 75 – 95 %. Men det er jo slet ikke sikkert, at du skal bruge så meget.
Er det en god idé at låne i friværdi?


Et friværdilån er en finansiel mulighed, der kan gøre livet lettere og give dig luft i økonomi til at gøre det, der er det rigtige for dig. Det kan være rejser, ombygninger, større køb eller at kunne hjælpe børn og børnebørn, når de har brug for, at du træder til.


Det kan være en fin mulighed for en pensionist at bruge af friværdien til at hjælpe familien eller sikre sig det gode liv bekymringsfrie liv med økonomisk råderum. Lån i friværdi for pensionist kan være en udmærket løsning, når indtægten falder og pensionisttilværelsen begynder.


Men bør jeg låne i friværdien?


Der er både fordele og ulemper ved at låne i friværdien


Fordele:

 • Der er mulighed for en relativt lav rente

 • Valg mellem fast rente eller variabel rente i løbetid

 • Billig rente giver mulighed for at samle lån


Ulemper:

 • Lånet kan være dyrt etablere pga. tinglysningsafgift

 • Kan medføre stigning i samlet gæld

 • Større månedlig ydelse


Kontakt din søde bankrådgiver


Din bankrådgiver er den bedste til at vurderer, om det er en fordel for dig at låne i din friværdi – og banken skal sende en ejendomsmægler ud til en salgsvurdering af din bolig for at se, om der overhovedet er en friværdi, som kan sættes i spil.

10 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page