top of page
Forfatters billedeKira Niro

Hvad er loyal oplysningspligt og hvad er undersøgelsespligt?

Opdateret: 21. okt. 2024

Der er to forhold, der er af væsentlig betydning i en bolighandel:


  • Sælgers loyale oplysningspligt

  • Købers undersøgelsespligt


Loyal oplysningspligt er et afgørende begreb, når det kommer til bolighandler. Sælgerens loyale oplysningspligt betyder, at sælger skal være ærlig og fuldt ud oplyse køberen om væsentlige forhold ved ejendommen, som kan have betydning for købers beslutning om at købe. Dette kan være information om skjulte skader, selvbyg, planlagte byggeprojekter i området eller andre forhold, der kan påvirke ejendommens værdi eller brug og ultimativt købers beslutning om at købe boligen.


Hvis sælgeren ikke opfylder sin loyale oplysningspligt, kan det have store økonomiske konsekvenser. Køberen kan kræve erstatning eller i værste fald forsøge at få handlen annulleret, hvis det viser sig, at vigtige oplysninger er blevet tilbageholdt. Det er derfor i sælgers interesse at sikre, at alle relevante forhold ved boligen bliver oplyst tidligt i forløbet, så køber kan træffe sin købsbeslutning på et oplyst grundlag.



På den anden side har køberen også en undersøgelsespligt. Køberen skal selv undersøge boligen grundigt ved hjælp af en byggeteknisk gennemgang og ved at stille spørgsmål til sælgeren omkring dokumenterne og boligens tilstand. Det er ligeledes vigtigt, at køber gør opmærksom på, hvis der er forhold, som er af væsentlig betydning for køber. Det kan være anvendelsen af kælder eller loft til værelse eller lignende - eller hvis der ønskes at bygge til, og sælger allerede ved, at det ikke kan lade sig gøre. Sælger har da mulighed for at adressere det forhold direkte og derved opfylde sin loyale oplysningspligt.


Hvis køberen undlader at opfylde sin undersøgelsespligt eksempelvis ved at undlade at gennemgå handlens dokumenter, kan det svække muligheden for at stille krav senere hen, da man som køber ikke kan påberåbe sig mangler, som kunne være opdaget ved en sædvanlig undersøgelse af boligen som lægmand, ved byggeteknisk undersøgelse eller undersøgelse af dokumenterne.


Balancen mellem sælgers loyale oplysningspligt og købers undersøgelsespligt er essentiel for en god og velafbalanceret bolighandel.


Hvis en af parterne ikke overholder deres pligter, kan det føre til økonomiske tvister. For sælgeren kan det resultere i erstatningskrav eller en prisnedsættelse for ikke at have opfyldt sin loyale oplysningspligt, mens køberen risikerer at stå med uventede udgifter, hvis de ikke har udført en grundig undersøgelse.


Ved bolighandler er det derfor afgørende, at både sælger og køber kender deres pligter. Sælgers manglende overholdelse af den loyale oplysningspligt kan føre til store økonomiske konsekvenser, mens køberens mangelfulde undersøgelse kan resultere i ubehagelige overraskelser. Begge dele er lige dårlige, men i teorien må sælgers manglende opfyldelse af sin loyale oplysningspligt tillægges en betydelig vægt, da sælger er den af parterne, der kender mest til boligen og derfor er nærmest til at belyse forhold ved boligen.


Såfremt køber vælger ikke at oplyse om væsentlige forudsætninger ved købet, f.eks. særlige anvendelsesønsker eller vælger ikke at gennemgå handlens dokumenter ved en købermægler eller køberjurist, så står køber ringe ved en eventuel indsigelse ved boligen, der kunne være fanget ved almindelig omhu og gennemgang af handlens dokumenter ved en købermægler.


Har du brug for en gratis købermægler til indledende sparring?


Når du vælger rette bolig, så skal vi nok finde en pris, men lad os gerne tale sammen længe inden da, så du klædes godt på til at indgå en købsaftale.


Købermægler og jurist Kira fra jurateam er klar til sparring, forhandling og køberrådgivning på kira@jurateam.com eller tlf. 50 55 10 60.


Jeg glæder mig til at høre fra dig.


0 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commenti


bottom of page