UA-209174139-1
top of page
Søg
  • Forfatters billedeKira Niro

Energimærket - har det relevans for mig?

Energimærket har til formål at synliggøre bygningens energiforbrug samt give et overblik over de energimæssige forbedringer, som er rentable at gennemføre. Der er to oplagte fordele; man kan se hvor meget CO2 man sparer ved at gennemføre forbedringer og ligeledes, hvor stor besparelse, der er at hente på varme- og elregningen.


Så kan man regne lidt frem og tilbage for at se, om udgiften passer ind i privatbudgettet og sammenholde det med den besparelse, der er at opnå.



Kigger man på de store trends om energiforbrug og grøn energi, så har både Ørsted og Vestas for nylig advaret om udfordrende forhold inden for vedvarende energi, efter at Europa har haft lave vindhastigheder samtidig med, at stigende omkostninger har ramt producenterne.


Det sker i øvrigt også samtidig med, at COP26 åbner, og hvor de retorisk store ord præsenteres med lige så stor overbevisning. Vi er nemlig i gang med et "afgørende årti", hvor vi kan være en del af dem, der arbejder for at bekæmpe klimaændringer. Det er jo slet ikke tosset.


Præsident Biden mener, at det kommende årti ville blive afgørende i kampen mod klimaændringer. Og her kan man være med i front eller stille sig udenfor.


Men skal diskussionen være på verdensplan og handle om, hvad vi skal arbejde henimod på sigt, eller bør vi i højere grad kigge på, hvad vi selv kan gøre – i lille Danmark i vores eget lille hjem.


I vores egne Energimærker er der anvisninger til, hvordan huset kan optimeres, så energiforbruget bliver lavere. Det koster – helt afgjort på den private pengepung - og derfor er det også relevant at kigge på, hvor rentabelt en given forbedring er indenfor fem år. Trods alt er det de færreste, der har mulighed for at vælge samtlige foreslåede energiforbedringer. Det kan jo give enhver bankrådgiver grå hår før tid at skulle finde penge til en lang ønskeliste.


Men skal vi selv som borgere og forbrugere tage mere fat – både på diskussionen og på at kigge på vores eget bidrag – og kan ændret adfærd og egne tiltag virkelig batte på den lange bane?


Det er svært for mig som simpel jurist at give et endegyldigt svar på. I Jurateam.com oplever jeg boligkøbere, der spørger til betydningen af Energimærket, og som er opgivende overfor alle de forslag, som er nævnt. Nu skal man ikke nødvendigvis kaste sig ud samtlige energiforbedringer på en gang – her kan man købe huset, trække vejret, og så se på, hvad der giver mening i den enkelte familie.


Men jeg oplever bestemt et øget fokus på egen adfærd og eget ansvar. Det synes jeg er supergodt!


Det er nok ikke vigtigt, at vi alle er enige og stiller os bag de store forblommede ord på COP26-summit, men lidt har bestemt også ret. Så det forsøger jeg at få med i min køberrådgivning. Omsorg for familien og omsorg for miljøet.




12 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Indlæg: Blog2_Post
bottom of page